Sivut

28.10.2020

                                                                   









Erilainen vuosi.

   Vuodesta 2020 kehittyi todella erikoinen, monellakin tavoin kummallinen, eikä vähiten Korona viruksen takia. Tämä historiaan jäävä bandemia vaikutti meihin kaikkiin jollakin tavoin. Käyttäytymiseen, taudin välttämiseen, työnkuvan muuttumiseen, työn loppumiseen, yrittäjien, taiteilijoiden ja tapahtumajärjestäjien kurimukseen, taloudellisiin menetyksiin, sairastumisiin ja maailmankuvan muuttumiseen. Keskustelu ilmapiiri koventui, kävi jopa typeränä, politiikot unohtivat olevansa kansanedustaja nimikkeellä eduskunnassa. Elämäntavat todella muuttuivat, mm matkustaminen tuli vaikeammaksi, jopa täällä kotimaassa oli rajoituksia. Alkuvuosi oli täällä Raumalla tavanomainen, tammikuussa oli myrskyjä ja pientä pakkastakin, luntakin tuli pari senttiä, hetkeksi. Lukko pelasi loistavan kauden ja oli keväällä ihan liekeissä , todella harmi että kausi jäi kesken, niin paljon jäi jossiteltavaa. Itselläni alkuvuosi oli  rauhallinen, pieniä kävelylenkkejä, valokuvaamista siinä samalla. Hieman tuli myös piirrettyä, silloin tällöin kun oli huonompaa ilmaa.


"Kasvien varjot"

      Kuvataide ja luominen tuli aina vain voimakkaammin mukaan päivän tekemisiin. Valokuvaus väheni lähes kameran ulkoiluttamiseen ja satunnaisiin harkittuihin kuviin, eli en lähtenyt kuvaamaan, vaan otin kameran mukaan jos vaikka matkalla löytyisi jokin innostava aihe.


                                     Tammikuista tunnelmaa Kirkkosillan tuntumassa. 


 
Kainunkadun ja Eteläpitkäkadun risteyksestä.

Rauman kirkko.

Itäkadun varrelta.


Otanlahden palmu tammikuussa.


Palmujen varasto.


Kalastaja.


Rauma-Repolan entisen uimalan alueella, kevät retkellä.


Talvella tuli oltua vieläkin enemmän kotosalla, ei käyty enää kahvilassa päiväkahvilla, vähemmän liikuttiin yleisillä paikoilla ja julkisissa tiloissa, se oli sellaista varovaisuutta ja tilanteen seuraamista. Muistan kun otin muutaman päivän aikana varmaan 15-20 valokuvaa ihan vain ajan kuluksi ja mielen virkeydeksi, kotona sommitelluista asetelmista ja muista kokeiluista.


Valo saapui kirjahyllyyn.


Papukaijan muodonmuutos.


Bugatti pienoimalli.



   Lopputalvi olikin aika levotonta pitkästyttävää aikaa, paljon tuli sisällä oltua. Helmikuun alkupäivinä, jonkun piirustus hahmotelman myötä syntyi päätös siitä että käytän hyväksi nämä päivät, etteivät mene vain turhaksi ihmettelyksi. Päätin tehdä kuvataidetta päivittäin 2-5 tuntia. Vanhat luonnosvihkot menneisyydestä esiin ja aiheita pohtimaan, mukaan uusia ajatuksia, haastetta ja niitä vapaasti vain luomisen ilosta työstämään. Niinhän siinä kävi kuten yleensäkin, että tekeminen tuottaa taas lisää uusia ideoita, näin matka on jatkunut aina näihin syyspäiviin asti, vieläkin on toteutumattomattomia luonnoksia odottamassa. Näitä "maalauksia" on nyt valmiina noin 30 kpl.



"Tuli esille hakemalla"


"Palkeenkieli"


"Kuva tanssista"


"Lämmin ajatus"


"Tyräkit"


"Muotokuva kasvista"


Välineenä minulla on digitaalinen piirustuslevy, piirustus/maalausohjelmia tietokoneella ja stylus kynä. Ohjelmista löytyy kyniä, liituja, ruiskuja sekä siveltimiä. Ajatuksena oli ensimmäisenä oppia ja omaksua itselleni sopivat siveltimet ja niiden tekniikan joustava käyttö. Olihan minulla jo jonkilainen perustietämys ja kokemus aiemmista ohjelmista ja tekemisistä, nyt vaihdoin ohjemat astetta monipuolisemmiksi, joten niihin pitää perehtyä tarkemmin. Toki löytyy vieläkin monipuolisempia ja laadukkaampia ohjelmia, isolla rahalla. Mutta sitten kun nämä ovat hallinassa, voi miettiä ja katsoa ovatko tarpeellisia.



"Jotakin on meneillään"


"Näin, siitä huolimatta"


"Mitä sitten tapahtuu?"



 Teokseni ovat pigmentti väreillä printattuja ja todella laadukkaille Hahnemuhle taidepapereille, joten laatu ja värien kestävyys on taattu.



"Kornimpaa kuin todellisuus"



"Tää on tätä"



"Tää ei oo enää näitä"



   Olen omaksunut piirtäessäni/maalatessani tekniikan jossa käytän samoja metodeja kuin joskus oppimassani munatempera öljyvärimaalaustekniikassa ja aiheesta riippuen myös serigrafian tyyli miellyttää. Rakennan kuvaa kerros kerrokselta jo suunnitteluvaiheesta ja värisuunnitelmasta alkaen, näin pyrin saamaan kuvaan syvyyttä ja pintarakenteita. 



"Kevääseen, värit auki"



"Sieltä niitä tulee"



Tässä on hieman pidempi projekti.



"Kauppakatua"



"Näkymä ikkunasta"


 Ateljeeta siivotessa (oikeastaan se oli raivausta) väri purkkien lomasta ylähyllyllä pilkisti pieni paperi rullan pää, siinä oli muutama luonnos makulatuuri paperilla, jostain ehkä 80 luvun lopulta. Aiheena vanha Rauma, ajatuksena oli ollut tehdä grafiikan sarja, kahdella värillä syövyttäen kupari levyille. Siksi luonnokset olivat ohuella paperilla ja yksi oli jo käännetty peilikuvaksikin levyille siirtoa varten. Sarja jäi tekemättä jostakin syystä, ehkä ei ollut kiinnostusta, työkiireet, tai sitten se lama vaikutti asiaan. Mutta sen verran innostuin nyt ja ettei tehty työ mene ihan kokonaan hukkaan, tein kahdesta luonnoksesta tämän näköiset versiot. Kahdella värillä, jotain tämän suuntaista oli ollut mielessäni.

     Mitä pidemmälle kevät eteni kesään sitä enemmän ihmiset uskaltautuivat liikkumaan ja matkustamaan kotimaassa. Meidänkin piti päästä taas tuulettumaan. Vuosittainen taide/road-trip matka piti tehdä, vaikka vähän pienempikin, mutta kuitenkin. 

   Siitä sitten ja taidetta lisää seuraavassa blogissa ”kohtpuali”, iloista loppusyksyä kaikille.


                                                           matso





Ei kommentteja: